Tartalo

Tartalo to czerwone wytrawne wino produkowane ze szczepów Tempranillo, Viura i Graciano pochodzących z winnicy założonej w 1920 roku w regionie winiarskim Rioja Alavesa. Nazwa tego wina pochodzi od imienia Tartalo – niezwykle silnego, jednookiego olbrzyma baskijskiego. Winogrona wykorzystywane do produkcji Tartalo rosną na bardzo ubogich glebach wapiennych na wysokości 600 m n.p.m. Fermentacja malolaktyczna ręcznie zbieranych i odszypułkowanych winogron odbywa się w beczkach z francuskiego dębu. Następnie wino dojrzewa przez 12 miesięcy w austriackich beczkach Stockinger. Wyprodukowano jedynie 1537 butelek.


Region:

D.O. Rioja / Hiszpania

Szczep:

Tempranillo 87%, Viura 10%, Graciano 3%

Zawartość alkoholu:

14,5%

Gatunek:

Czerwone wytrawne

Leżakowanie:

12 miesięcy w austriackich beczkach Stockinger

Rocznik:

2019

Przedział cenowy:

$$$$

Doznania:

OKO

Intensywny rubinowy kolor.

NOS

Aromaty wiśni, jeżyny, śliwki, tymianku i słodkich przypraw ze skórzanymi nutami w tle. Niesamowicie długi i kredowy finisz.

USTA

Świeże, owocowe, o doskonałej kwasowości i aksamitnych taninach, które nadają mu wyjątkowej elegancji.

KOMPONUJ Z

Najlepiej łączyć z daniami mięsnymi z dziczyzny, wołowiny, jagnięciny lub królika, a także dojrzewającymi serami takimi jak Gruyère lub Roquefort.

Tartalo

Jeśli jesteś zainteresowany tym produktem, skontaktuj się z nami, aby uzyskać więcej informacji.

Odkrywaj nasze nowe
produkty jako pierwszy!

Zapisz swój e-mail, a my powiadomimy Cię o nowościach.

  • PL - +48 733 006 580
  • ES - +48 500 899 076
  • latienda@latienda.pl

La Tienda 2018
© All rights reserved