Pieza la Moza

123,00 

Pieza la Moza to różowe wino wytrawne produkowane z odmian Tempranillo i Bobal przez winnicę Baldovar 923, położoną w górskim miasteczku Baldovar w prowincji Walencja. Winorośle pochodzą z uprawy ekologicznej, liczą 25-80 lat, rosną na skalistych glebach morskich skamielin na wysokości 1000 m n.p.m. i dają bardzo niskie plony. Po delikatnym odciśnięciu, moszcz jest usuwany z osadu, a następnie poddawany dzikiej fermentacji w beczkach i stalowych zbiornikach. Dojrzewa 10 miesięcy na drobnym osadzie w używanym dębie, szklanych gąsiorkach i stali nierdzewnej. Nieklarowane i niefiltrowane. Wyprodukowano jedynie 1676 butelek.

Szczep:

Zawartość alkoholu:

12.5%

Rodzaj:

Kolor:

Leżakowanie:

10 miesięcy beczkach z dębu francuskiego, szklanych gąsiorkach oraz zbiornikach ze stali nierdzewnej

Rocznik:

2021

Doznania:

OKO

Koralowy kolor z fioletowymi refleksami.

NOS

W nosie aromaty morskiej bryzy i dzikich owoców leśnych oraz nuty ziemi i szlachetnego drewna bez prażenia.

USTA

Na podniebieniu aksamitne, owocowe z nutami jodu oraz soli, z trwałym i delikatnym finiszem.

KOMPONUJ Z

Dobrze komponuje się z kawiorem, świeżymi owocami morza i potrawami azjatyckimi.

Pieza la Moza

Jeśli jesteś zainteresowany tym produktem, skontaktuj się z nami, aby uzyskać więcej informacji.

pl_PLPolish
Wybierz produkt
Koszyk0
Brak produktów w koszyku!
0