Matalaz to czerwone wino wytrawne produkowane przez bodegę Oxer Bastegieta w regionie Rioja Alavesa. Jest to kupaż szczepów Tempranillo, Mazuelo, Viura oraz Graciano. Winnice liczą od 50 do 80 lat. Fermentacja odbywa się przy użyciu rodzimych drożdży w kadzi o pojemności 6500 litrów. Po fermentacji malolaktycznej, wino dojrzewa przez 8 miesięcy w 500-litrowych beczkach z dębu francuskiego. Winorośle uprawiane są organicznie, z maksymalnym poszanowaniem środowiska i przy minimalnej ingerencji, aby w pełni wyrażały terroir. Rezultatem są wyjątkowe wina, cieszące się dużym uznaniem krytyków i koneserów. Matalaz to hołd złożony księdzu, który przewodził ludowemu powstaniu przeciwko szlachcie. Po odniesionej porażce został ścięty, a jego głowa została powieszona przy wejściu do miasta jako przestroga dla ludu. Wyprodukowano jedynie 3800 butelek.