L’Enclòs de Peralba El Tòfol

152,00 

El Tòfol to białe wino wytrawne produkowane ze szczepu Macabeo przez bodegę L’Enclòs de Peralba w Penedès w Katalonii. Winorośle pochodzą z ponad 50-letniej winnicy, uprawianej na glebach gliniasto-wapiennych zgodnie z zasadami organicznymi i biodynamicznymi. Winogrona zbierane są ręcznie, gdy osiągną optymalną dojrzałość. Po kilkugodzinnej maceracji, fermentują z rodzimymi drożdżami w zbiornikach ze stali nierdzewnej. Wino dojrzewa przez 9 miesięcy w 500-litrowych beczkach z francuskiego dębu. Produkcja ograniczona jest do zaledwie 2500 butelek.

Szczep:

Zawartość alkoholu:

11.5%

Rodzaj:

Kolor:

Leżakowanie:

9 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu

Rocznik:

2021

Doznania:

OKO

Słomkowożółty kolor z zielonymi refleksami.

NOS

W nosie nuty mandarynki, wosku pszczelego i złotego jabłka.

USTA

Na podniebieniu świeże, aromatyczne i złożone, z nutami dojrzałych żółtych jabłek, górskich ziół, o wyraźnej kwasowości i strukturze oraz mineralnym finiszu.

KOMPONUJ Z

Doskonałe do sushi, warzyw, sałatek, owoców morza, białych ryb, dań z ryżu lub jako aperitif.

L’Enclòs de Peralba El Tòfol

Jeśli jesteś zainteresowany tym produktem, skontaktuj się z nami, aby uzyskać więcej informacji.

pl_PLPolish
Wybierz produkt
Koszyk0
Brak produktów w koszyku!
0