Gran Barquero Fino to białe wino wytrawne produkowane ze szczepu Pedro Ximénez przez Bodegas Perez Barquero, jednego z najwyżej cenionych producentów regionu Andaluzji. Historia ich winnicy sięga 1905 roku. Winogrona pochodzą z najlepszych parceli w Sierra de Montilla oraz Moriles Alto. Gran Barquero Fino to wino charakterem przypominające sherry: dojrzewa przy użyciu metody mieszania zawartości beczek z różnych roczników (solera) i leżakuje pod ochronną warstwą drożdży (tzw. flor), która jest odpowiedzialna za jego wyjątkowy profil smakowo-zapachowy. Fermentuje w kontrolowanej temperaturze bez dodatku alkoholu. Do fermentacji używa się zabytkowych ceramicznych amfor, częściowo zakopanych w ziemi. Dojrzewa przez 10 lat w beczkach z dębu amerykańskiego. W przeciwieństwie do win z Jerez, nie jest wzmacniane brandy, a wyższa zawartość alkoholu odzwierciedla wysoką koncentrację cukrów w owocach. Niewątpliwie jedno z najlepszych Fino na świecie.