Artillero Gran Reserva to czerwone wino wytrawne produkowane ze szczepu Tempranillo i odrobiny białej odmiany Viura przez bodegę Oxer Bastegieta. Winogrona pochodzą z ponad 100-letnich krzewów, położonych na wysokości 600m n.p.m. na glebach gliniasto-wapiennych w regionie Rioja Alavesa. Fermentacja ręcznie zbieranych winogron przebiega w otwartych kadziach i używanych beczkach z dębu francuskiego przy użyciu rodzimych drożdży. Wino dojrzewa w dębie przez 30 miesięcy. Jest to najbardziej rustykalna i klasyczna czerwień Oxera. To trybut dla przodków winiarzy z regionu Rioja i win, które dawniej powstawały w tym regionie. Nazwa wina „artillero” (po hiszpańsku strzelec) była przydomkiem byłego właściciela winnicy, który był strzelcem podczas wojny domowej. Oxer postanowił nazwać jego imieniem zarówno działkę, jak i wino. Tak się składa, że „artillero” to również pozycja kamasutry, stąd etykieta.