1955 Pedro Ximénez

1955 Pedro Ximénez upamiętnia pięćdziesiątą rocznicę powstania winnicy i jest prawdziwym klejnotem Andaluzji. To wyrafinowane wino deserowe produkowane jest ze szczepu Pedro Ximénez przez Bodegas Perez Barquero, jednego z najwyżej cenionych producentów regionu. Wino powstaje z winogron suszonych na słońcu, a proces starzenia przebiega przez ponad 65 lat w beczkach z dębu amerykańskiego przy użyciu tradycyjnego systemu “Criaderas i Soleras”, czyli metody mieszania zawartości beczek z różnych roczników dojrzewających pod ochronną warstwą drożdży (tzw. velo de flor), która zapobiega natlenieniu wina. Wyprodukowano jedynie 250 butelek.

Region:

D.O. Montilla-Moriles / Hiszpania

Szczep:

100% Pedro Ximénez

Zawartość alkoholu:

15%

Gatunek:

Białe słodkie

Leżakowanie:

65 lat w beczkach z dębu amerykańskiego

Rocznik:

1955

Przedział cenowy:

$$$$

Doznania:

OKO

Ciemny mahoniowy kolor.

NOS

W nosie intensywne, nuty daktyli, chlebka figowego, ciemnej czekolady i lukrecji.

USTA

Na podniebieniu gęste, wyrafinowane, z nutami suszonych owoców przełamanych kwasowością, o pełnym ciele i długim, harmonijnym finiszu.

KOMPONUJ Z

Idealne do wykwintnych wyrobów cukierniczych, czekolady, orzechów, delikatnych deserów, foie gras i serów pleśniowych.

1955 Pedro Ximénez

Jeśli jesteś zainteresowany tym produktem, skontaktuj się z nami, aby uzyskać więcej informacji.

Odkrywaj nasze nowe
produkty jako pierwszy!

Zapisz swój e-mail, a my powiadomimy Cię o nowościach.

  • PL - +48 733 006 580
  • ES - +48 500 899 076
  • latienda@latienda.pl

La Tienda 2018
© All rights reserved